KEK PISANG

Saturday, July 2, 2011

KEK SIFON PANDAN
sumber : dari buku Kompilasi Hidangan Kek
oleh : Nor Aini Zakaria



Bahan (A) : 150 gm tepung kek
1 tsp. serbuk penaik
1/2 tsp. soda bikarbonat
1 tsp. pes pandan
125 gm gula kastor
7 biji kuning telur (gred A)
75 gm minyak masak
75 gm pati santan

Bahan (B) : 7 biji putih telur (gred A)
125 gm gula kastor
1/4 tsp. serbuk krim tartar

Cara membuat :

Bahan (A) : Ayak tepung kek, serbuk penaik dan soda bikarbonat dalam mangkuk adunan. Campurkan bahan yang lain dan gaul perlahan dengan senduk kayu hingga rata.
Pukul bahan B) hingga pekat dan gebu. Masukkan ke dalam adunan tepng tadi. Gaul perlahan hingga sebati.
Sediakan acuan kek sifon berukuran (24 cm - 10 inci). Tuangkan adunan ke dalamnya. Acuan tak perlu digriskan. Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180'C selama 50 minit- 1 jam.
Apabila kek telah masak, terbalikkan acuan agar permukaannya tidak mendap. Setelah 15 minit, pusingkan semula pada kedudukan asal. Lorekkan pisau pada keliling kek dan keluarkan kek. Sediakan. SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment