KEK PISANG

Saturday, July 30, 2011

KEK BROWNIES KUKUS KEJU
sumber : buku 'Kompilasi Hidangan Kek' dari Nor Aini Zakaria



Bahan Kek : 200 gm gula kastor
130 gm tepung gandum )
50 gm serbuk koko ) diayak (A)
1/2 tsp. baking powder )
170 gm minyak masak
120 gm coklat masakan - dicincang
50 gm susu krimer manis
10 gm ovalet
5 biji telur (gred 'A')
1/2 tsp. coklat emulco
1/2 tsp. esen vanilla

Bahan Kek Keju : 500 gm krim keju
130 gm gula kastor
4 biji telur (gred 'A')



Sediakan pengukus dan isikan air 1/4 penuh. Jerangkan hingga mendidih. Griskan acuan empat segi berukuran 8 x 8 inci. Lapik dengan kertas serap minyak.
Masak coklat masakan secara double-boiler. Apabila cair, masukkan minyak masak dan gaul sebati. Sejukkan.
Satukan telur, gula kastor dan ovalet dalam mangkuk adunan. Pukul dengan kelakuan tinggi hingga kembang dan gebu selama 10 minit. Masukkan bahan (A) sedikit-sedikit sambil dikacau berselang-seli dengan adunan ciklat masakan tadi. Kemudian masukkan susu krimer manis, coklat emulco dan esen vanilla. Gaul hingga sebati.
Tuang adunan ke dalam acuan. Kukus selama 20 minit hingga masak.
Kek Keju : Pukul krim keju dan gula kastor hingga kembang. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati. Tuangkan adunan krim keju atas kek coklat yang sudah masak tadi. Tutup acuan kek dengan kertas aluminium supaya air wap tidak menitik. Kukus semula selama 30 minit atau hingga masak. Gunakan api besar.

No comments:

Post a Comment