KEK PISANG

Thursday, August 30, 2012

Bingka yang sedap.






KUIH BINGKA CRACKER  (8 inci)


resipi dari  :  buku 'Istimewa Pemanis Mulut' - Dari Dapur CT
dicuba oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

140  gm       biskut cracker (biskut lemak, anggaran 20 keping)
  85  gm       tepung gandum
    1  cawan  gula kastor
    3  biji       telur  (gred 'B')
700  ml        susu cair  +  10 ml  air biasa
    1  tbsp     butter
    1  tsp       pewarna kuning
1/2   tsp       esen vanilla
secubit garam

Hiasan  :     sedikit bijan untuk tabur

Loyang :  8 inci empat segi/bulat

Cara membuat :

1.   Panaskan oven pada suhu :  180'C selama 10 minit.  Lengserkan loyang dengan minyak masak dan masukkan loyang ke dalam oven 5 minit masa terakhir.
2.   Blend biskut cream cracker bersama tepung dalam blender hingga halus, ketepikan.
3.   Blend telur, gula, susu cair, pewarna kuning, esen vanilla dan secubit garam hingga gula larut.  Masukkan tepung yang telah diblender bersama biskut sedikit demi sedikit dan blender lagi hingga sebati kecuali bijan.
4.   Tuangkan ke dalam loyang yang dipanaskan sebentar dalam oven dan taburkan bijan rata-rata di atasnya jika suka.
5.   Bakar selama 1 jam atau hingga atasnya keperangan.
6.   Sejukkan sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment