KEK PISANG

Friday, August 10, 2012

Cha-Cha Gula Merah

 Talam Cha-Cha Gula Merah




TALAM CHA-CHA GULA MERAH

inspirasi dari :  Chef Asma
di cuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com

Lapisan Bawah A :

70  gm   cha-cha kering (rebus & toskan)

Lapisan Bawah B :

150  gm   tepung beras
250  ml    santan pekat
450  ml    air
150  gm   gula kastor
    1  tbsp tepung Hoen Kwee putih
    1  tsp   garam

Cara-cara :

1.   Bahan A direbus dan ditoskan.  Bancuh bahan B dan tapiskan.
2.   Masakkan bahan B secara naik wap (agak-agak pekat sikit) dan masukkan cha-cha yang direbus dan ditoskan tadi dan gaul rata.
3.   Tuangkan ke dalam loyang 10 inci x 10 inci x 2 inci, sapu dengan sedikit minyak dan alaskan dengan plastik.
4.   Kukus selama 25 minit hingga masak.

Lapisan Atas (gula merah) :

170  gm   tepung gandum
300  gm   gula merah
    5  biji   telur
250  ml    santan pekat
500  ml    air
1/2   tsp   garam

Cara-cara :

1.   Bancuhkan kesemua bahan di atas hingga sebati.  Tapiskan ke dalam periuk.
2.   Masakkan hingga naik wap dan tuangkan ke atas lapisan bawah. (cakar dengan garpu dulu permukaan lapisan bawah sebelum dituangkan lapisan atas, supaya kuih melekat dengan cantik).
3.   Kukus selama 30 minit. (lap tutup pengukus setiap 5 minit supaya air tidak menitis di atas kuih).

No comments:

Post a Comment