KEK PISANG

Friday, August 10, 2012

Cookies 2012





PANDAN HAWAIIAN COOKIES

rujukan dari :  buku 'Biskut Raya Inspirasi Bloggers'
di cuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan A :

200  gm   mentega
150  gm   gula kastor
    1  biji   kuning telur
    1  tbsp pandan pes
Pewarna hijau

Bahan B :

300  gm   tepung gandum
100  gm   tepung kastad
  50  gm   gajus, kisar  (saya guna serbuk badam)
  20  gm   oat  -  kisar

Hiasan :   Putih telur
                 Kelapa Hawaiian

Cara membuat :

1.   Putar mentega dan gula hingga sebati.  Masukkan telur, pandan pes dan pewarna hijau.
2.   Satukan kesemua bahan B ke dalam adunan mentega dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
3.   Jika adunan kelihatan lembik, tambah sedikit tepung gandum dan uli hingga adunan boleh dicanai.
4.   Canai doh dan terap dengan acuan berbentuk bulat (saya guna acuan corak air mata).
5.   Sapu permukaan doh dengan putih telur dan letakkan kelapa Hawaiian di atasnya.
6.   Panaskan ketuhar pada suhu : 160'C dan bakar selama 20-25 minit.  Kemudian sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment