KEK PISANG

Tuesday, August 7, 2012

Biskut Raya 2012

 BISKUT SERI DAHLIA



BISKUT SERI DAHLIA

rujukan dari :  buku Chef Hajah Noraini Hj. Zakaria
dicuba oleh :  zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

250  gm   mentega/marjerin
220  gm   tepung gandum
150  gm   tepung kastad
 30   gm   tepung ubi
   1   biji   kuning telur gred B
   1   tsp   esen ros
150  gm   gula aising
secubit garam halus

Untuk hiasan :

Ceri merah secukupnya, dihiris kecil

Cara membuatnya :

1.   Panaskan ketuhar pada suhu :  140'C selama 15 minit.
2.   Putar mentega, gula dan garam hingga kembang dan putih.
3.   Masukkan telur dan esen ros lalu diputar lagi hingga sebati.
4.   Ayak tepung gandum, tepung kastad dan tepung ubi.
5.   Gaulkan ke dalam adunan mentega hingga menjadi doh yang agak lembik.
6.   Rehatkan adunan doh selama 30 minit dalam peti sejuk.
7.   Sediakan acuan dahlia.
8.   Tekan adunan di atas dulang pembakar.  Hiaskan dengan ceri merah di atasnya.
9.   Bakar selama 20-25 minit hingga masak (bergantung pada jenis ketuhar masing-masing).
 BISKUT CIP COKLAT



BISKUT CIP COKLAT

rujukan dari :  buku Hajah Noraini Hj. Zakaria
dicuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

250  gm   mentega
350  gm   tepung gandum
150  gm   gula perang
 50   gm   gula kastor
   1   biji   kuning telur gred B
1/2 cawan badam cincang,  dibakar sekejap
 80   gm   cip coklat
   2  tbsp  serbuk koko
   1   tsp   serbuk penaik
1/2   tsp   soda bikarbonat
   1   tsp   esen vanilla
1/2   tsp   emplex

Cara membuat :

1.   Ayak tepung gandum, serbuk koko, serbuk penaik, soda bikarbonat dan emplex ke dalam sebuah mangkuk besar.  Gaulkan bersama badam cincang dan 50 gm cip coklat.  Cip coklat selebihnya digunakan untuk hiasan atas biskut.
2.   Pukul mentega, gula kastor, gula perang dan esen vanilla hingga kembang dan putih.  Masukkan telur dan pukul sebati.
3.   Gaulkan adunan mentega bersama adunan no. 1 (bahan kering).  Adunan menjadi agak lembik.  Rehatkan selama 15 minit.
4.   Cubitkan sedikit adunan tersebut ke dalam dulang pembakar.  Hiaskan dengan cip coklat di atasnya.
5.   Bakar dalam ketuhar pada suhu : 140'C selama 20-25 minit atau sehingga masak (bergantung pada ketuhar).

Nota :  Emplex adalah serbuk perangup biskut.

No comments:

Post a Comment