KEK PISANG

Thursday, August 9, 2012

Ramadan 2012 (20)





KUIH LOMPANG  (menghasilkan :  40 biji kecil)

rujukan dari :  buku 'Sitidelima.com'
di cuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

2 1/2  cawan   tepung beras
1/2     cawan   tepung sagu
   1     cawan   gula
   4     cawan   air  (2 cawan air campur dengan tepung dan 2 cawan air lagi di masak dengan gula)
Daun pandan  -  disimpul

Cara-cara :

1.   Satukan tepung beras dan tepung sagu - diayak.
2.   Kemudian gaulkan bersama 2 cawan air.  Ketepikan.
3.   Masak gula bersama 2 cawan air dan daun pandan hingga mendidih.
4.   Tuangkan air gula ke dalam adunan tepung dan gaul rata.  Tapiskan.
5.   Asingkan kepada 2 - 3 mangkuk.  Letakkan dengan pewarna kegemaran.
6.   Panaskan kukusan, bila mendidih, letakkan acuan yang disapu sedikit minyak di dalam kukusan dan biarkan panas selama 5 minit.
7.   Kemudian tuangkan adunan ke dalam acuan dan kukus selama 20 minit.
8.   Sajikan bersama kelapa parut putih yang telah dikukus bersama sedikit garam dan daun pandan.

No comments:

Post a Comment