KEK PISANG

Wednesday, July 17, 2013

IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL







IKAN CENCARU SUMBAT SAMBAL



oleh  :   Madiha & Nani@jassnani



Bahan-bahan :

3  ekor   ikan cencaru (dibelah belakang, cuci bersih & digaul dengan sedikit garam & kunyit)


Bahan Sumbat :

20  tangkai   cili mering  (dipotong kecil & rebus)
  3  ulas        bawang merah
  3  ulas        bawang putih
  1  inci         belacan  (boleh diganti dengan 1 genggam ikan bilis jika tidak suka belacan)
garam & serbuk perasa secukupnya


Cara Memasak :

1.   Bahan sumbat dikisar kering.
2.   Sudah hancur, masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya dan sumbat ke dalam belakang ikan.
3.   Panaskan minyak di dalam kuali, gorengkan ikan.  Jangan dikacau selalu atau diterbalikkan, cukup sekadar sekali sahaja dan terus di angkat.  Hidangkan.

1 comment:

  1. Assalam...sedapnya...bukak posa semalam sy dh buat ni...

    ReplyDelete