KEK PISANG

Monday, December 1, 2014

CHICKEN CHOP LADA HITAM








CHICKEN CHOP LADA HITAM
resipi asal  :  Chef Hanieliza ; thanks..sedap!!




Bahan A :

2  ketul  paha ayam
4  sudu makan  tepung serbaguna
1  sudu teh  serbuk lada putih
1  cawan  minyak masak


Bahan B :  (Untuk Sos Lada Hitam)

1/2  labu  bawang besar  (dipotong dadu)
   1  ulas  bawang putih  (dicincang)
   2  sudu makan  lada hitam kasar
   1  sudu makan  sos tomato  (tak letak)
   1  biji  tomato masak ranum  (dipotong dadu)
   4  biji  cendawan butang  (dihiris - tambahan)
   1  sudu makan  kicap
   1  cawan  air rebusan tulang ayam
   1  sudu teh  tepung jagung  (dibancuh dengan sedikit air)
Garam dan sedikit gula
Minyak untuk menumis


Cara Membuat :

1.  Bersihkan dan buang tulang ayam daripada daging paha.
2.  Perap paha ayam dengan serbuk lada putih beberapa jam. (anggaran 1 jam atau lebih ikut suka).
3.  Salutkan ayam dengan tepung serbaguna.
4.  Panaskan minyak dan gorengkan ayam yang diperap sehingga masak.
5.  Susunkan semua bahan di dalam pinggan dan siramkan dengan sos lada hitam.


Cara Membuat Sos Lada Hitam :

1.  Tumis bawang besar dan bawang putih hingga berbau harum.
2.  Masukkan air rebusan tulang ayam diikuti dengan tomato dan cendawan butang.  Biarkan seketika.
3.  Apabila sudah pekat, masukkan sos tomato, lada hitam, kicap dan bancuhan tepung jagung.
4.  Kacau hingga sebati dan masak mengikut kepekatan sos yang dikehendaki.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5.  Hidangkan dengan chicken chop.

No comments:

Post a Comment