KEK PISANG

Wednesday, December 3, 2014

MAKARONI BAKAR












MAKARONI BAKAR
cookbook  :  Senangnya Memasak Masakan Barat Chef Hanieliza ; sedapp...




Bahan A :

 1/2  paket  makaroni  (direbus sehingga lembut)
    1  sudu makan  minyak jagung
125  gm  keju Cheddar  (diparut)
    5  biji  telur  'B'
    1  cawan  susu segar
  50  gm  daun parsli  (dicincang)


Bahan B :  (Sos Putih)

    1  sudu makan  minyak jagung
    1  sudu makan  tepung gandum
 1/2  cawan  susu segar


Bahan C :  (Inti)

300  gm  daging kisar
  10  biji  cendawan butang  (dipotong kecil)
    1  ulas  bawang putih  (dicincang halus)
    3  biji  tomato *
    1  labu  bawang besar *
    1  biji  capsicum merah *
    1  biji  capsicum hijau *
    1  biji  capsicum kuning *  (yang bertanda * - dipotong dadu)
    1  sudu makan  minyak jagung
    1  sudu teh  serbuk lada sulah
Garam secukup rasa


Cara Membuat Inti :

1.  Panaskan minyak jagung kemudian tumis bawang besar dan bawang putih hingga berbau wangi.
2.  Masukkan daging kisar, cendawan butang, tomato, garam dan serbuk lada sulah.  Kemudian kacau rata.
3.  Masukkan capsicum merah, capsicum hijau dan capsicum kuning.  Kacau rata dan ketepikan.


Cara Membuat Sos Putih :

1.  Panaskan minyak jagung di dalam kuali/periuk lain dan masukkan tepung gandum.  Kemudian kacau rata.
2.  Masukkan susu dan kacau sehingga sebati (tidak berbintil), kemudian ketepikan.


Cara Membuat Makaroni Bakar :

1.  Sapukan sedikit minyak jagung di dalam mangkuk tahan panas.  Kemudian masukkan makaroni yang direbus tadi dan bahan inti.

2.  Tuangkan sos putih ke dalam mangkuk yang berisi makaroni dan inti.  Ratakan.

3.  Di dalam bekas lain, kacau rata telur dan susu segar.  Tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi makaroni dan taburkan dengan parutan keju Cheddar dan daun parsli.

4.  Bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga keju keperangan.  Sedia dihidangkan bersama sos cili, sos tomato dan mayonis jika suka.

No comments:

Post a Comment