Wednesday, December 3, 2014
MAKARONI BAKAR
MAKARONI BAKAR
cookbook : Senangnya Memasak Masakan Barat Chef Hanieliza ; sedapp...
Bahan A :
1/2 paket makaroni (direbus sehingga lembut)
1 sudu makan minyak jagung
125 gm keju Cheddar (diparut)
5 biji telur 'B'
1 cawan susu segar
50 gm daun parsli (dicincang)
Bahan B : (Sos Putih)
1 sudu makan minyak jagung
1 sudu makan tepung gandum
1/2 cawan susu segar
Bahan C : (Inti)
300 gm daging kisar
10 biji cendawan butang (dipotong kecil)
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
3 biji tomato *
1 labu bawang besar *
1 biji capsicum merah *
1 biji capsicum hijau *
1 biji capsicum kuning * (yang bertanda * - dipotong dadu)
1 sudu makan minyak jagung
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Cara Membuat Inti :
1. Panaskan minyak jagung kemudian tumis bawang besar dan bawang putih hingga berbau wangi.
2. Masukkan daging kisar, cendawan butang, tomato, garam dan serbuk lada sulah. Kemudian kacau rata.
3. Masukkan capsicum merah, capsicum hijau dan capsicum kuning. Kacau rata dan ketepikan.
Cara Membuat Sos Putih :
1. Panaskan minyak jagung di dalam kuali/periuk lain dan masukkan tepung gandum. Kemudian kacau rata.
2. Masukkan susu dan kacau sehingga sebati (tidak berbintil), kemudian ketepikan.
Cara Membuat Makaroni Bakar :
1. Sapukan sedikit minyak jagung di dalam mangkuk tahan panas. Kemudian masukkan makaroni yang direbus tadi dan bahan inti.
2. Tuangkan sos putih ke dalam mangkuk yang berisi makaroni dan inti. Ratakan.
3. Di dalam bekas lain, kacau rata telur dan susu segar. Tuangkan ke dalam mangkuk yang berisi makaroni dan taburkan dengan parutan keju Cheddar dan daun parsli.
4. Bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga keju keperangan. Sedia dihidangkan bersama sos cili, sos tomato dan mayonis jika suka.
Labels:
Noodles/Pasta
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment