KEK PISANG

Monday, December 1, 2014

PUDING ROTI COKLAT CIP dengan SOS KASTAD OREN









PUDING ROTI COKLAT CIP DENGAN SOS
 KASTAD OREN
sumber dari  :  syapek kitchen ; thanks....




Bahan-bahan :

    6  keping  roti putih
250  ml  susu cair
    2  sudu makan  gula halus
    1  sudu makan  mentega  (dicairkan)
    2  biji  telur 'B'
    1  sudu teh  esen vanilla
 1/2  sudu teh  serbuk kayu manis *
 1/2  cawan  gula perang * (* disatukan)
    1  sudu besar  kismis  (saya guna cranberry kering)
    2  sudu makan  coklat cip
    1  sudu makan  ceri merah  (didadu - saya guna 1 biji apple hijau - dikupas kulit & didadu kecil)


Bahan Sos Kastad Oren :

125  ml  susu cair
100  ml  air
    2  sudu makan  Sunquick Oren
    1  sudu makan  susu pekat manis  (boleh tambah lagi kalau kurang manis)
 1/2  sudu makan  tepung kastad


Cara Membuat :

1.  Griskan loyang bersaiz 8 inci dan carik-carikkan roti.

2.  Di dalam bekas besar, pukul telur dan gula hingga kembang.  Kemudian masukkan susu, mentega cair, esen vanilla dan gaul rata.

3.  Kemudian masukkan roti yang telah di carik tadi ke dalam bekas tersebut.  Biarkan rendam seketika.

4.  Masukkan separuh adunan roti yang direndam tadi ke dalam loyang.  Kemudian taburkan coklat cip, apple (jika guna) dan masukkan adunan selebihnya.

5.  Taburkan kismis/cranberry dan ceri merah di atasnya.  Kemudian taburkan gula perang bersama serbuk kayu manis di atasnya.

6.  Bakar pada suhu 170'C selama 30 minit atau sehingga masak sepenuhnya.

7.  Untuk Sos Kastad Oren :  campurkan dan kacau kesemua bahan sos kastad dan masak di atas api sederhana sehingga pekat.  Pastikan dikacau selalu.  Bila dah pekat tutup api.  Sejukkan dan sedia dihidang bersama puding.





No comments:

Post a Comment