KEK PISANG

Saturday, December 6, 2014

KUIH BOM









KUIH BOM




Bahan Kulit/Kuih :

240  gm  tepung pulut
 1/2  sudu teh  garam
    1  sudu makan  tepung gandum
    1  sudu teh  air kapur
200  ml  air
  50  gm  bijan  (hitam/putih)
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng terendam
Inti kelapa/kacang merah siap secukupnya


Cara Penyediaan Kuih :

     Satukan tepung pulut, tepung gandum, air kapur dan garam ke dalam bekas.  Gaul rata dan sebati.  Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan doh yang lembut.  Tambahkan sedikit air lagi jika tidak mencukupi.
     Ambil sedikit adunan (anggaran 26 gm), bentukkan bulat dan isikan inti ditengah.  Bulatkan kembali dan pastikan tidak bocor.  Kemudian golekkan ke dalam bijan.  Buat sehingga habis adunan doh.
     Gorengkan kuih bom sehingga berwarna keemasan.  Angkat dan toskan minyaknya.  Sedia untuk dihidangkan.


Bahan Inti :

1/2  biji  kelapa parut putih
1/4  cawan  gula melaka
1/2  cawan  gula pasir
   1  helai  daun pandan
1/4  cawan  air


Cara-cara :

     Satukan kesemua bahan inti di dalam kuali.  Pannaskan di atas api yang sederhana.  Kacau sehingga memekat dan separuh kering.  Angkat dan ketepikan.  (Sejukkan dahulu sebelum digunakan).

No comments:

Post a Comment