Saturday, December 6, 2014
KUIH BOM
KUIH BOM
Bahan Kulit/Kuih :
240 gm tepung pulut
1/2 sudu teh garam
1 sudu makan tepung gandum
1 sudu teh air kapur
200 ml air
50 gm bijan (hitam/putih)
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng terendam
Inti kelapa/kacang merah siap secukupnya
Cara Penyediaan Kuih :
Satukan tepung pulut, tepung gandum, air kapur dan garam ke dalam bekas. Gaul rata dan sebati. Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan doh yang lembut. Tambahkan sedikit air lagi jika tidak mencukupi.
Ambil sedikit adunan (anggaran 26 gm), bentukkan bulat dan isikan inti ditengah. Bulatkan kembali dan pastikan tidak bocor. Kemudian golekkan ke dalam bijan. Buat sehingga habis adunan doh.
Gorengkan kuih bom sehingga berwarna keemasan. Angkat dan toskan minyaknya. Sedia untuk dihidangkan.
Bahan Inti :
1/2 biji kelapa parut putih
1/4 cawan gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1 helai daun pandan
1/4 cawan air
Cara-cara :
Satukan kesemua bahan inti di dalam kuali. Pannaskan di atas api yang sederhana. Kacau sehingga memekat dan separuh kering. Angkat dan ketepikan. (Sejukkan dahulu sebelum digunakan).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment