Sunday, December 14, 2014
KERANG MASAK TOMYAM
KERANG MASAK TOMYAM
sumber : Majalah SAJI Julai 2010
Bahan-bahan :
400 gm kerang (dicuci bersih)
1 batang serai (dititik)
1 biji tomato (dibelah empat)
2 sudu makan pes tomyam ADABI
3 helai daun limau purut
1 labu bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
Air secukupnya
Cara Menyediakan :
1. Didihkan air (anggaran 1 1/2 cawan atau secukupnya) sehingga mendidih.
2. Masukkan bawang besar, bawang putih dan serai.
3. Kemudian masukkan pes tomyam.
4. Apabila sudah mendidih, masukkan kerang.
5. Reneh sehingga kesemua bahan sebati. Akhir sekali, masukkan tomato.
6. Biar mendidih seketika, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Tomyam kerang MKN dengan nasi ka bihun mi
ReplyDelete