KEK PISANG

Sunday, December 14, 2014

KERANG MASAK TOMYAM








KERANG MASAK TOMYAM
sumber  :  Majalah SAJI Julai 2010




Bahan-bahan :

400  gm  kerang  (dicuci bersih)
    1  batang  serai  (dititik)
    1  biji  tomato  (dibelah empat)
    2  sudu makan  pes tomyam ADABI
    3  helai  daun limau purut
    1  labu  bawang besar  (dihiris)
    2  ulas  bawang putih  (dihiris)
Air secukupnya


Cara Menyediakan :

1.  Didihkan air (anggaran 1 1/2 cawan atau secukupnya) sehingga mendidih.
2.  Masukkan bawang besar, bawang putih dan serai.
3.  Kemudian masukkan pes tomyam.
4.  Apabila sudah mendidih, masukkan kerang.
5.  Reneh sehingga kesemua bahan sebati.  Akhir sekali, masukkan tomato.
6.  Biar mendidih seketika, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment