Thursday, March 26, 2015
AYAM MASAK DAUN KESUM
AYAM MASAK DAUN KESUM
sumber : Majalah SAJI April 2015
tried by : zaralovebaking....
Bahan-bahan :
1 ekor ayam - potong kecil
1 cawan air
40 ml santan
2 biji ubi kentang - belah empat
1 ikat kacang panjang - dipotong 1 cm (tambahan)
480 ml air asam jawa
1 ikat daun kesum
10 biji belimbing buluh
Minyak masak untuk menumis
3 keping asam gelugur (optional)
Garam & gula secukup rasa
Bahan tumis : (Dikisar)
10 tangkai cili kering - potong dan rendam di dalam air panas seketika
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
2 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 cm belacan (jika suka)
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak secukupnya, masukkan bahan tumis sehingga naik baunya. Tumis sehingga pecah minyak.
2. Setelah pecah minyak, masukkan air dan biarkan ia mendidih. Kemudian masukkan ayam dan gaulkan sebati.
3. Masukkan daun kesum dan kacau rata. Apabila sudah mendidih masukkan ubi kentang. Kacau seketika. Biarkan sehingga ubi kentang empuk.
4. Akhir sekali, masukkan santan, air asam jawa, belimbing buluh dan kacang panjang. Bubuh garam dan gula secukup rasa. Jika kurang masam, bolehlah ditambahkan asam gelugur, jika suka.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment