KEK PISANG

Thursday, March 26, 2015

AYAM MASAK DAUN KESUM







AYAM MASAK DAUN KESUM
sumber  :  Majalah SAJI April 2015
tried by  :   zaralovebaking....



Bahan-bahan :

    1  ekor  ayam  -  potong kecil
    1  cawan  air
  40  ml  santan
    2  biji  ubi kentang  -  belah empat
    1  ikat  kacang panjang  -  dipotong 1 cm  (tambahan)
480  ml  air asam jawa
    1  ikat  daun kesum
  10  biji  belimbing buluh
Minyak masak untuk menumis
    3  keping  asam gelugur (optional)
Garam & gula secukup rasa


Bahan tumis :  (Dikisar)

10  tangkai  cili kering  -  potong dan rendam di dalam air panas seketika
10  ulas  bawang merah
  4  ulas  bawang putih
  2  cm  lengkuas
  2  cm  halia
  1  cm  kunyit hidup
  1  cm  belacan  (jika suka)


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak secukupnya, masukkan bahan tumis sehingga naik baunya.  Tumis sehingga pecah minyak.

2.  Setelah pecah minyak, masukkan air dan biarkan ia mendidih.  Kemudian masukkan ayam dan gaulkan sebati.

3.  Masukkan daun kesum dan kacau rata.  Apabila sudah mendidih masukkan ubi kentang.  Kacau seketika.  Biarkan sehingga ubi kentang empuk.

4.  Akhir sekali, masukkan santan, air asam jawa, belimbing buluh dan kacang panjang.  Bubuh garam dan gula secukup rasa.  Jika kurang masam, bolehlah ditambahkan asam gelugur, jika suka.

 
   

No comments:

Post a Comment