Sunday, March 1, 2015
KARI DAGING KERISIK
KARI DAGING KERISIK
rujukan dari : seleraputeri; thanks...
tried by : zaralovebaking...
Bahan-bahan :
1 kg daging - dipotong nipis & direbus sehingga empuk
2 sudu besar cili kisar
1 biji bawang besar *
4 ulas bawang putih *
1/2 ibu jari halia *
4-5 sudu besar rempah kari daging - dicampurkan dengan sedikit air & dijadikan pes
1 batang serai - di titik
2 lembar daun kari
Sedikit kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga (sebagai penumis)
3 biji ubi kentang - dibelah 4
3 biji tomato - dibelah 4
2 tangkai lada hijau - dibelah 2
1/2 cawan kerisik
1 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
1/2 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
Air secukupnya untuk kuah
Cara Memasak :
1. Kisar bahan-bahan bertanda * dan campurkan bersama cili kisar.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih yang dihiris bersama daun kari sehingga wangi dan sedikit layu. Masukkan campuran bahan kisar, penumis dan serai. Teruskan menumis sehingga hampir kering lalu masukkan pes rempah kari dan tumis lagi sehingga wangi dan terbit minyak.
3. Masukkan daging bersama air rebusannya sekali dan juga ubi kentang.
4. Bubuh garam secukup rasa, asam gelugur, kerisik, kacau rata dan masak sehingga mendidih. Tambahkan air jika perlu dan masak lagi sehingga mendidih dan ubi kentang empuk.
5. Kecilkan api dan masukkan lada hijau dan buah tomato. Renihkan lagi selama 10-15 minit. Tutup api dan siap untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment