KEK PISANG

Sunday, March 1, 2015

KARI DAGING KERISIK









KARI DAGING KERISIK
rujukan dari  :  seleraputeri; thanks...
tried by  :   zaralovebaking...




Bahan-bahan :

    1  kg  daging  -  dipotong nipis & direbus sehingga empuk
    2  sudu besar  cili kisar
    1  biji  bawang besar *
    4  ulas  bawang putih *
 1/2  ibu jari  halia *
4-5  sudu besar  rempah kari daging  -  dicampurkan dengan sedikit air & dijadikan pes
    1  batang  serai  -  di titik
    2  lembar  daun kari
Sedikit kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga (sebagai penumis)
    3  biji  ubi kentang  -  dibelah 4
    3  biji  tomato  -  dibelah 4
    2  tangkai  lada hijau  -  dibelah 2
 1/2  cawan  kerisik
    1  keping  asam gelugur
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
 1/2  biji  bawang besar  -  dihiris
    2  ulas  bawang putih  -  dihiris
Air secukupnya untuk kuah


Cara Memasak :

1.  Kisar bahan-bahan bertanda * dan campurkan bersama cili kisar.

2.  Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih yang dihiris bersama daun kari sehingga wangi dan sedikit layu.  Masukkan campuran bahan kisar, penumis dan serai.  Teruskan menumis sehingga hampir kering lalu masukkan pes rempah kari dan tumis lagi sehingga wangi dan terbit minyak.

3.  Masukkan daging bersama air rebusannya sekali dan juga ubi kentang.

4.  Bubuh garam secukup rasa, asam gelugur, kerisik, kacau rata dan masak sehingga mendidih.  Tambahkan air jika perlu dan masak lagi sehingga mendidih dan ubi kentang empuk.

5.  Kecilkan api dan masukkan lada hijau dan buah tomato.  Renihkan lagi selama 10-15 minit.  Tutup api dan siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment