KEK PISANG

Friday, March 20, 2015

KEK PISANG WALNUT KUKUS







KEK PISANG WALNUT KUKUS
sumber  :   Majalah AROMA April 2015
tried by :   zaralovebaking...



Bahan-bahan :

   2  cawan  tepung gandum
   3  biji  telur gred A/B
   1  cawan  gula halus/gula kastor
   1  cawan  minyak masak/minyak jagung
   1  cawan  pisang  -  di lenyek
   1  sudu kecil  soda bikarbonat
   1  sudu kecil  baking powder
1/2  cawan  walnut  -  dicincang kasar
   2  sudu besar  chocolate rice


Cara Penyediaan :

1.  Pukul telur dan gula sehingga kembang.
2.  Masukkan tepung, minyak, pisang lenyek, soda bikarbonat dan baking powder, pukul sebati.
3.  Masukkan pula walnut cincang dan chocolate rice.  Kaup balik sekadar adunan bercampur sebati.
4.  Tuang adunan ke dalam loyang bersaiz 8 inci/9 inci (bulat/persegi) dan kukus selama 45 minit atau sehingga masak.  (Loyang hendaklah digris terlebih dahulu dengan sedikit minyak).
5.  Bila kek telah sejuk, bolehlah dipotong dan hidangkan.

Nota  :  untuk acuan kecil-kecil, kukus selama 20 minit dengan api sederhana

No comments:

Post a Comment