KEK PISANG

Saturday, March 14, 2015

SERIKAYA KUKUS








SERIKAYA KUKUS
Cookbook :  Kuih-Muih Resipi Warisan Turun-Temurun Chef Hanieliza
tried by  :   zaralovebaking, (sedap tetapi terlalu manis)...


Bahan-bahan :

   5  biji  telur gred B
1/2  cawan  gula merah
1/2  cawan  gula pasir
   1  cawan  santan pekat  (dari 1/2 biji kelapa)
   2  helai  daun pandan  (dikoyak & disimpul)
Garam secukup rasa


Cara Membuat :

1.  Panaskan air dalam periuk kukusan.
2.  Gaulkan semua bahan dan tapiskan ke dalam loyang bulat bersaiz 7 inci yang sudah disapukan dengan sedikit minyak.
3.  Kukuskan selama 30 minit dengan api sederhana.
4.  Sejukkan dan potong.
5.  Sedia dihidangkan.

2 comments:

  1. salam kenal dari kaknoor, sedap nampaknya serikaya kukus tu boleh try suatu hari nnt

    ReplyDelete
  2. Salam kenal jua Nooriah Abdullah..memang sedap tapi agak manis sikit. Semasa Nooriah datang ke KL, ingin nak berkenalan tapi tak sempat. Selama bercuti di London....

    ReplyDelete