KEK PISANG

Tuesday, March 24, 2015

BISKUT OAT BLACKCURRANT/OATMEAL BLACKCURRANT COOKIES







BISKUT OAT BLACKCURRANT/OATMEAL
BLACKCURRANT COOKIES
sumber dari  :   Chef Yuda Bustara @ Urban Cook AFC
sumber  :  citarasawan; thanks...
tried by  :   zaralovebaking...



Bahan-bahan :

120  gm  oatmeal  (1 1/2  cawan)
100  gm  tepung gandum  (1/2  cawan)
  90  gm  blackcurrant atau kismis  (saya guna kismis) (1/2  cawan)
 1/2  tsp  baking soda
 1/2  tsp  garam halus
  85  gm  mentega tawar  (6 tbsp)
100  gm  gula perang  (1/2  cawan)
  60  gm  gula kastor  (1/4  cawan)
    1  biji  telur  gred A
    1  tsp  esen vanilla


Cara-cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 180'C.
2.  Satukan oatmeal, tepung, blackcurrant, baking soda dan garam.  Ketepikan dulu.
3.  Pukul kedua-dua jenis gula dan mentega sehingga berkrim.  Masukkan telur dan esen vanilla.  Gaul rata.
4.  Masukkan campuran oatmeal, kaupbalik dengan spatula sehingga bergaul rata.
5.  Ambil 1 scoop kecil (1 sudu kecil), aturkan di dalam loyang yang di alas dengan baking paper.
6.  Jarakkan biskut di antara 3 cm setiap satu kerana biskut mengembang ketika dibakar.
7.  Bakar selama 15 minit atau sehingga biskut kelihatan kecoklatan.  Biarkan biskut sejuk dan mengeras sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment