Tuesday, March 24, 2015
BISKUT OAT BLACKCURRANT/OATMEAL BLACKCURRANT COOKIES
BISKUT OAT BLACKCURRANT/OATMEAL
BLACKCURRANT COOKIES
sumber dari : Chef Yuda Bustara @ Urban Cook AFC
sumber : citarasawan; thanks...
tried by : zaralovebaking...
Bahan-bahan :
120 gm oatmeal (1 1/2 cawan)
100 gm tepung gandum (1/2 cawan)
90 gm blackcurrant atau kismis (saya guna kismis) (1/2 cawan)
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp garam halus
85 gm mentega tawar (6 tbsp)
100 gm gula perang (1/2 cawan)
60 gm gula kastor (1/4 cawan)
1 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 180'C.
2. Satukan oatmeal, tepung, blackcurrant, baking soda dan garam. Ketepikan dulu.
3. Pukul kedua-dua jenis gula dan mentega sehingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Gaul rata.
4. Masukkan campuran oatmeal, kaupbalik dengan spatula sehingga bergaul rata.
5. Ambil 1 scoop kecil (1 sudu kecil), aturkan di dalam loyang yang di alas dengan baking paper.
6. Jarakkan biskut di antara 3 cm setiap satu kerana biskut mengembang ketika dibakar.
7. Bakar selama 15 minit atau sehingga biskut kelihatan kecoklatan. Biarkan biskut sejuk dan mengeras sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
Labels:
Biskut/Cookies
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment