KEK PISANG

Monday, March 6, 2017

TUMIS KACANG BUNCIS...









TUMIS KACANG BUNCIS




Bahan-Bahan :

20  batang  kacang buncis
1/2  batang  lobak merah  -  dihiris nipis
1  biji  telur
1  sudu besar  sos tiram
Sedikit minyak bijan, jika suka
Garam secukup rasa


Bahan tumbuk :

1  sudu besar  ikan bilis  -  basuh & rendam seketika
2  biji  bawang merah
2  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Bersihkan kacang buncis dan dipotong menyerong.  Lobak merah dikupas kulit, bersihkan dan dihiris.

2.  Tumbuk semua bawang dengan ikan bilis hingga lumat.  Panaskan minyak secukupnya dan tumis semua bahan tumbuk hingga berbau wangi.

3.  Masukkan sos tiram, kacau sebati.  Kemudian masukkan pula telur serta dikacau rata hingga telur masak dan berbintil sedikit.

4.  Masukkan kacang buncis, lobak merah dan minyak bijan (jika guna) kemudian dikacau sebati.  Biarkan seketika hingga kacang buncis dan lobak merah lembut sedikit.  Masukkan sedikit air, jika perlu.

5.  Sesuaikan rasanya, tutup api dan sedia dihidangkan.

1 comment: