KEK PISANG

Saturday, August 25, 2018

SET NASI TOMATO...







AYAM MASAK MERAH
sumber :    Fiza's Cooking...



Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  dipotong 12, cuci bersih & toskan
Garam & serbuk kunyit secukupnya  ~  untuk menggoreng ayam
2  batang  serai  ~  diketuk
1  labu  bawang besar  ~  dipotong bulat
1  tin  kecil  kacang peas
1  sudu besar  gula Melaka


Bahan Dikisar :

5  ulas  bawang merah
4  ulas  bawang putih
3  cm  halia
10  tangkai  cili kering  ~  rebus sehingga lembut & toskan
2  sudu besar  sos tomato
1  sudu besar  sos tiram


Cara Memasak :

1.  Gaulkan ayam  bersama garam dan serbuk kunyit secukupnya.  Goreng sehingga keemasan dan ketepikan seketika.

2.  Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar dan serai sehingga berbau wangi.

3.  Masukkan sos tomato, sos tiram dan gula Melaka dan renihkan sehingga kuah benar-benar masak.

4.  Perasakan dengan garam dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi serta gaul rata.  Biarkan kuah sedikit pekat dan masukkan kacang peas, hirisan bawang besar, biarkan seketika kemudian matikan api dapur.  Hidangkan !!!!








RESEPI ACAR TIMUN/JELATAH
sumber :    syapex kitchen...




Bahan-Bahan :

2  biji  timun  ~  buang kulit & belah 4 kemudian potong kecil
1  biji  nenas  ~  buang kulit, belah lapan & potong kecil
1  batang  lobak merah  ~  sagat halus memanjang/potong sepeti batang mancis
4  biji  cili padi  ~  hiris
1  batang  cili hijau  ~  hiris/potong mancis
2  labu  bawang besar  ~  hiris
10  sudu besar  cuka  (saya kurangkan sikit)
100  gm  kacang tanah  ~  digoreng & ditumbuk kasar, jika suka  (saya tak letak)
1  sudu besar  bijan  ~  disangrai tanpa minyak, jika suka
Garam & gula secukup rasa


Cara-Cara Penyediaan :

1.  Satukan nenas dan timun di dalam mangkuk besar.
2.  Masukkan lobak merah, cili padi dan cili hijau.  Gaul sebati.
3.  Tambahkan cuka masakan.  Gaul lagi.
4.  Kemudian gaulkan kesemua bahan sehingga rata dan sebati.
5.  Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
6.  Hidangkan di dalam pinggan.
7.  Taburkan dengan kacang tanah dan bijan sebagai hiasan...









RESEPI NASI TOMATO
sumber :    Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan :

4  cawan  beras  ~  bersihkan & toskan  (kalau guna beras basmathi, rendam selama 20 minit & toskan)
5  cawan  air  (saya lebih sikit dalam 1/2 cawan lagi)
1/2  cawan  susu cair
2  sudu besar  minyak sapi
4  sudu besar  minyak masak
5  sudu besar  tomato sup  (jenama Kimball)


Bahan Untuk Menumis :

2  kuntum  bunga cengkih
1  kuntum  bunga lawang
3  biji  buah pelaga
5  cm  kulit kayu manis
1  labu  bawang besar  ~  dicincang
2  biji  tomato  ~  dicincang
2  batang  serai  ~  diketuk
2  ulas  bawang putih  ~  dihiris
3  ulas  bawang merah  ~  dihiris
1  inci  halia  ~  dihiris nipis
2  helai  daun pandan  ~  disimpul
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Cairkan minyak sapi dan minyak masak di atas api sederhana dan tumiskan rempah-rempah (bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis) selama 2 minit.

2.  Seterusnya masukkan bahan yang dihiris (bawang besar, bawang merah, bawang putih dan halia) dan kacau sehingga berbau wangi.

3.  Kecilkan api dan masukkan beras.  Kacau rata-rata selama 1 hingga 2 minit.  Seterusnya masukkan air, susu cair, tomato cincang, tomato sup, simpulan daun pandan dan garam secukup rasa.

4.  Pindahkan periuk ke dalam periuk nasi elektrik dan masak seperti biasa...





No comments:

Post a Comment