KEK PISANG

Wednesday, October 24, 2018

ASAM PEDAS IKAN PARI...








ASAM PEDAS IKAN PARI
sumber :    Hanieliza...




Bahan-Bahan :

500  gm  ikan pari  ~  dipotong & dibersihkan
10  biji  bendi  (tak letak)
1  biji  buah tomato  ~  dipotong 4
1/2  cawan  jus asam jawa
5  tangkai  daun kesum
3  cawan  air
3  sudu besar  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Dikisar :

20  tangkai  cili kering  ~  direbus hingga lembut & toskan
1  labu  bawang besar
3  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
1  sudu kecil  serbuk kunyit


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga naik minyak dan wangi.
2.  Masukkan air asam jawa dan air.  Renehkan sehingga mendidih.
3.  Masukkan ikan, garam, daun kesum dan bendi kemudian biarkan sehingga mendidih lagi.
4.  Masukkan buah tomato.
5.  Perlahankan api dan biarkan sehingga naik minyak dan sayur lembut.
6.  Angkat dan hidangkan bersama nasi putih dan ikan masin...





No comments:

Post a Comment