KEK PISANG

Sunday, October 7, 2018

IKAN TENGGIRI MASAK CUKA...







RESIPI IKAN TENGGIRI MASAK CUKA
sumber :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-Bahan :

2  ekor  ikan tenggiri saiz kecil, kerat 3 setiap seekor, dicuci bersih & toskan *
1  sudu kecil  serbuk kunyit *
1/2  sudu kecil  garam *  ( * digaul rata dan perap sekejap )
1  biji  timun saiz kecil  ~  kerat 3, buang empulur & hiris seperti anak mancis
1  biji  cili merah & cili hijau  ~  kerat 3, buang biji & hiris seperti anak mancis
7  biji  bawang merah kecil  ~  belah 2 setiap satu
5  ulas  bawang putih  ~  belah 2 setiap satu
1/2  inci  halia  ~  hiris halus
3  sudu besar  cuka makan
1  sudu kecil  serbuk kunyit
1/3  cawan  air
Garam & gula secukupnya
Minyak masak


Bahan Tumis :

1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
2  biji  buah pelaga
4  kuntum  bunga cengkih
3/4  sudu kecil  biji sawi


Cara Memasak :

1.  Ikan digoreng sehingga masak, tidak perlu sampai garing sangat, nanti keras.  Angkat dan toskan.

2.  Panaskan kuali, masukkan 3 sudu besar minyak masak.  Masukkan biji sawi dan masak sekejap, kemudian masukkan kesemua bahan-bahan tumis, bawang putih, bawang merah dan halia.  Masak sehingga bawang layu.

3.  Masukkan serbuk kunyit, kacau rata.  Tuangkan cuka, kacau dan masukkan air.  Biarkan mendidih.  Tambahkan timun dan masak sehingga timun sedikit lembut.  Masukkan cili merah, cili hijau dan ikan goreng, kacau rata.

4.  Tambahkan garam secukup rasa dan gula dalam 1 sudu besar penuh atau secukup rasa.  Masak sehingga pekat dan sesuaikan rasa dan tutup api.  Hidangkan bersama nasi panas ataupun nasi berperisa seperti Nasi Tomato atau Nasi Minyak...




No comments:

Post a Comment