KEK PISANG

Saturday, October 6, 2018

CREPE OREO & KUIH KETAYAP...








RESIPI CREPE OREO
sumber :    zila4ever.blogspot.com
hasil :    6 biji ~ guna pan saiz 10 inci



Bahan-bahan :

20  gm  tepung gandum
20  gm  tepung ubi
10  gm  tepung kastad
10  gm  tepung jagung
1  biji  telur  (saya guna gred A)
1  sudu teh  minyak masak
1  sudu besar  gula halus@gula kastor
40  ml  susu cair
150  ml  air
Pewarna pilihan


Cara-Cara :

Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk.
Sebatikan dengan whisk dan tapis.
Kalau pekat tambah air sedikit...boleh juga diblender...cuma sedikit berbuih.
Kena buangkan buih-buih itu dahulu untuk mengelakkan crepe akan berlubang bila banyak buih.
Ambil sesenduk kecil, tuangkan adunan ke dalam kuali 'non-stick' (saiz 10 inci/9 inci) yang dipegang, layangkan kuali agar adunan sekata masak di atas api kecil.
Masak sehingga kelihatan kering, angkat dan tidak perlu diterbalikkan semasa mengangkat.


Bahan Filling :

150  ml  fresh cream (Non-Dairy)  ~  diputar sehingga kental
Biskut Oreo secukupnya


Cara Penyediaan :

1.  Letkkan fresh cream, letakkan biskut Oreo di atasnya dan letakkan lagi fresh cream di atasnya.
2.  Lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.
3.  Untuk lebih enak, masukkan ke dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Siap !!!




KUIH KETAYAP berintikan kelapa baki inti kelapa dari membuat tempahan Apam Bengawan Solo...


No comments:

Post a Comment