KEK PISANG

Saturday, October 6, 2018

IKAN KEMBUNG MASAK KICAP...








IKAN KEMBUNG MASAK KICAP
sumber :    tiffinbiru@CMG...



Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan kembung bersaiz besar
1/2  inci  halia  ~  diketuk
3  ulas  bawang putih  ~  diketuk
1  biji  bawang besar  ~  dihiris bulat & leraikan
1  biji  cili merah  ~  hiris serong
1  biji  cili hijau  ~  hiris serong
1/4  sudu kecil  cuka makan
5  sudu besar  kicap lemak manis
1  sudu kecil  kicap pekat
1  sudu besar  sos tiram
1/3  sudu kecil  serbuk lada sulah
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
1/3  cawan  air
Hirisan daun bawang  ~  untuk hiasan
Garam secukup rasa
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Ikan kembung disiang, cuci bersih dan kelar sedikit.  Lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam sehingga rata.  Kemudian goreng sehingga masak, tidak perlu sampai garing.  Angkat dan ketepikan.

2.  Panaskan 3 sudu besar minyak masak di dalam kuali lain, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, halia dan bawang putih sehingga berbau harum.  Masukkan sos tiram dan kacau rata.  Tuangkan air, masukkan kicap pekat, kicap lemak manis dan cuka makan.  Kacau dan biarkan mendidih.

3.  Masukkan bawang besar dan ikan.  Kacau perlahan dan tambahkan hirisan cili merah, cili hijau dan serbuk lada sulah.  Kacau dan masak sekejap.  Sesuaikan rasanya dan tutup api.  Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan...

No comments:

Post a Comment