KEK PISANG

Thursday, October 4, 2018

JUADAH TENGAHARI...







RESEPI TEMPE, KACANG &
IKAN BILIS BERLADA
sumber :    tiffinbiru@CMG...



Bahan-Bahan :

2  keping  tempe  (berbungkus daun)  ~  hiris nipis
1  genggam  ikan bilis  ~  rendam sekejap & toskan
1/4  cawan  kacang tanah  (tak letak, tiada stok)
1  sudu besar penuh  bawang goreng
1  senduk  cili kisar  (guna senduk kecil)
2  sudu besar  jus asam jawa
3  biji  bawang merah *
2  ulas  bawang putih *
Secubit belacan *   ( *  ditumbuk halus  )
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Tempe dan ikan bilis digoreng sehingga garing, angkat dan toskan.  Kacang tanah digoreng sehingga keemasan, angkat dan toskan.  Ketepikan.

2.  Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali, tumiskan bahan tumbuk halus sehingga berbau harum.  Tambahkan cili kisar dan tumis sehingga garing.  Gunakan api perlahan.  Tambahkan air asam jawa, masak sehingga pekat.

3.  Perasakan dengan garam dan gula secukupnya (selalunya manis sedikit).  Kacau rata dan masukkan tempe goreng, kacang tanah goreng, ikan bilis goreng dan bawang goreng.  Gaul sehingga rata.  Masak sekejap sehingga kering.  Sesuaikan rasa dan tutup api.  Biarkan sejuk dan bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.  Atau sedia dihidangkan...







RESEPI SUP SAYUR PETOLA
sumber :    after6am.blogspot.com



Bahan-Bahan :

1  biji  sayur petola  ~  buang kulit keras & potong ikut citarasa
2  ulas  bawang putih  ~  cincang halus
3  biji  bawang merah  ~  hiris
1  sudu makan  udang kering  ~  cuci bersih, rendam seketika & toskan
1  biji  telur  ~  dipukul ringan
Sedikit hirisan halia
Air secukupnya
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Buangkan kulit keras petola dan potong ikut citarasa.
2.  Panaskan sedikit minyak masak, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga berbau harum.
3.  Masukkan sedikit air atau secukupnya dan biarkan ia mendidih.
4.  Apabila mendidih, masukkan sayur dan telur, kacau dan biarkan mendidih sehingga sayur lembut.
5.  Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa dan tutup api.
6.  Sedia dihidangkan...



No comments:

Post a Comment