KEK PISANG

Friday, October 5, 2018

NASI LEMAK MUDAH & RINGKAS...






NASI LEMAK MUDAH & RINGKAS
sumber :    norazlitaaziz.blogspot.my




Bahan-Bahan :

3  cawan  beras  ~  cuci bersih & toskan airnya
3  cawan  air
3  sudu besar  santan KARA  (santan ni campur dengan air  **  kalau guna  2 cawan beras, santan letak 2 sudu)
1  sudu teh  halba
1  sudu teh  garam halus
3  ulas  bawang merah  ~  dihiris
1  batang  serai  ~  diketuk perdunya
2  inci  halia  ~  dititik atau dihiris
1  helai  daun pandan  ~  cuci bersih & simpul
Minyak masak secukupnya  ~  untuk menumis


Bahan Sampingan (ikut pilihan) :

Telur rebus
Salad
Timun


Cara Memasak :

Di dalam periuk nasi, panaskan minyak masak secukupnya.
Kemudian tumiskan bawang hiris, halia, daun pandan dan serai sehingga layu.
Bila dah layu dan naik bau, baru masukkan halba.  Halba jangan tumis awal sebab ia cepat hangus, bila hangus nanti rasa pahit.
Kemudian masukkan santan bersama air tadi dan biarkan ia mendidih.
Bila dah mendidih, masukkan garam secukup rasa.
Akhir sekali masukkan beras.
Jika airnya kurang boleh tambah sedikit air lagi, mengikut sukatan air untuk memasak nasi anda.
Tutup periuk, alihkan ke dalam periuk nasi elektrik dan biar nasi tanak seperti biasa.
Hidangkan bersama bahan sampingan pilihan anda...








SAMBAL TUMIS IKAN BILIS :



Bahan-Bahan :

1  cawan  ikan bilis  ~  disiang & digoreng


Bahan Kisar :

1  cawan  cili kering  ~  rendam sehingga lembut dalam air panas & toskan
10-15  biji  bawang merah
5  ulas  bawang putih
Belacan sebesar duit syiling lama  50 sen

1  sudu besar  pes asam jawa campur air jadikan jus
1  sudu kecil  garam
6-7  sudu besar  gula pasir
Minyak masak


Cara Memasak :

Panaskan minyak secukupnya.  Bila buat sambal minyak kena banyak supaya bahan tumis kita dapat ditumis garing.  Lagi satu sambal kita tahan lama.
Bila minyak dah panas, gorengkan ikan bilis sehingga garing.  Angkat dan toskan.  Ketepikan.
Panaskan minyak semula.  Bila minyak dah panas, masukkan cili kering, belacan, bawang merah dan bawang putih yang telah dikisar.  Tumis sehingga garing dan pecah minyak.
Bila dah garing, masukkan air asam jawa.  Perasakan dengan garam.  Kemudian masukkan gula.
Gula letak banyak sebab sambal kalau manis-manis pedas sedap.  Biarkan ia mereneh sekejap.
Kemudian tutup api dan biarkan sejuk.
Bila sambal dah sejuk, baru masukkan ikan bilis yang digoreng tadi, supaya bila makan ikan bilis masih rangup... 




No comments:

Post a Comment