KEK PISANG

Sunday, October 21, 2018

MASAK LEMAK CILI PADI SARDIN...








MASAK LEMAK CILI PADI SARDIN
sumber :    Insta@danish.harraz...




Bahan-Bahan :

1  tin besar  ikan sardin  (saya guna brand Adabi)
2  cawan  santan pekat  ATAU  1 kotak kecil santan
4  helai  daun limau purut
2-3  biji  ubi kentang  ~  dikupas kulit & dipotong 4 setiap satu
1-2  keping  asam gelugor
Garam secukup rasa


Bahan Tumbuk/Blend :

6-10  biji  cili padi
2  ulas  bawang merah
1  inci  kunyit hidup


Cara Memasak :

1.  Masukkan santan (kalau guna santan kotak, campurkan dengan air tetapi jangan sampai cair), bahan tumbuk/blend, ubi kentang, asam gelugor juga daun limau purut yang telah diramas sedikit ke dalam periuk dan masak kuah biarkan sampai hampir mendidih.

2.  Gunakan api dapur yang sederhana supaya kuah masak secara perlahan.  Kacau perlahan-lahan sehingga ubi kentang empuk.  Setelah itu, masukkan ikan sardin dan kuahnya sekali, kacau semua bahan supaya menjadi sekata.  Akhir sekali bolehlah diperisakan dengan garam secukup rasa, matikan api dapur dan sedia dihidangkan...




No comments:

Post a Comment