KEK PISANG

Sunday, October 14, 2018

MOIST FRESH BLUEBERRY POUND CAKE...










MOIST FRESH BLUEBERRY POUND CAKE
sumber :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-Bahan :

200  gm  mentega
2  biji  telur gred A
100  ml  susu segar
140  gm  gula kastor
220  gm  tepung berserbuk penaik@self-raising flour  ~  diayak
1  sudu teh  esen vanilla
125  gm  fresh blueberry  ~  asingkan sedikit untuk hiasan


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 175'C.  Lenser tin bulat/persegi berukuran 8 inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak.  Ketepikan.

2.  Putar mentega dan gula kastor sehingga putih kemudian masukkan telur satu persatu dan putar sehingga kembang.  Perlahankan kelajuan, masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar sehingga habis.  Kacau rata.

3.  Tuangkan esen vanilla dan masukkan blueberry tadi, gaul rata dengan spatula.  Tuangkan ke dalam acuan yang telah disediakan.  Hiaskan atasnya dengan blueberry yang diasingkan tadi.  Bakar selama 40 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya.  Keluarkan dari tin dan sejukkan di atas jaringan sebelum dihidangkan...


NOTA :    Kalau anda bakar dalam papercup, masa yang diambil dalam 20-25 minit bergantung pada oven masing-masing.  Anda boleh juga tabur sedikit gula aising atau dusting powder atas kek sebelum dihidangkan...

No comments:

Post a Comment