KEK PISANG

Monday, October 8, 2018

SARDIN MASAK KICAP PEDAS...









RESIPI SARDIN MASAK KICAP PEDAS
sumber :    qaseyhoney.blogspot.my




Bahan-Bahan :

1  tin besar  sardin  ~  asingkan kuahnya
2  biji  ubi kentang  ~  dikupas kulit & dibelah 6 setiap satu


Bahan-Bahan Tumis :

5  biji  bawang merah *
3  ulas  bawang putih *
1  biji  bawang besar *
2  sudu besar  lada hitam *   ( * dikisar )
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
3  kuntum  bunga cengkih
3  biji  lada putih  (tak letak, tiada stok)
2  biji  buah pelaga
3-4  sudu besar  kicap atau secukupnya
Sedikit air
Garam & gula secukup rasa

1  biji  bawang besar  ~  hiris bulat
10  tangkai  cili padi  ~  diketuk


Cara Memasak :

1.  Kupas kentang, bersihkan dan dibelah enam.  Panaskan minyak dan goreng sehingga garing.  Angkat dan ketepikan.

2.  Di dalam kuali yang sama, goreng ikan sardin yang telah ditoskan kuahnya.  Goreng sehingga garing.  Angkat dan ketepikan.

3.  Tumiskan kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, lada putih dan buah pelaga sehingga naik bau.

4.  Kemudian masukkan pula bahan-bahan kisar.  Kacau dan tumis sehingga naik bau.

5.  Masukkan kuah sardin dan kicap secukupnya.  Kacau rata.  Jika kuah pekat atau ingin berkuah, tambahkan sedikit air.

6.  Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.  Kacau rata.

7.  Masukkan pula cili padi dan bawang besar.  Kacau rata sehingga bawang sedikit layu.

8.  Akhir sekali masukkan ikan sardin dan kentang yang telah digoreng tadi.  Kacau rata dan siap untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment