KEK PISANG

Monday, October 1, 2018

SINGGANG PEDAS IKAN...








SINGGANG PEDAS IKAN
(VERSI TERENGGANU)
sumber :    FB@Resepi Santai
kredit :    Chef Hanieliza Kamarudin



Bahan-Bahan :

4  ekor  ikan kerisi atau sebarang jenis
5  biji  cili api
4  biji  bawang merah
3  ulas  bawang putih
1  inci  lengkuas
1/2  inci  kunyit hidup
8  biji  bendi  (saya tambah)
3  cawan  air
5  keping  asam gelugor
2  kuntum  bunga kantan  ~  dibelah 2
8  tangkai  daun kesum
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Ikan kerisi dibuangkan sisik dan dibersihkan.  Kelar-kelarkan.  Ketepikan.

2.  Masukkan cili api, bawang merah, bawang putih, lengkuas, kunyit hidup dan 1 cawan air ke dalam pengisar.  Kisar sehingga halus.

3.  Masukkan bahan kisar, asam gelugor, 2 cawan air dan garam secukup rasa ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih.

4.  Masukkan ikan, bunga kantan, daun kesum dan bendi ke dalam periuk.  Biarkan mendidih lagi dengan perlahan-lahan selama 5 minit atau sehingga bendi lembut.

5.  Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan..!!!



 Sedikit hasilan dari kebun sayur mini ku...

No comments:

Post a Comment