KEK PISANG

Sunday, January 13, 2019

CUCUR KETAM BERCILI...








CUCUR KETAM BERCILI
sumber :    Insta@majalahrasa...




Bahan-Bahan :

400  gm  tepung naik sendiri
150-200  ml  air atau secukupnya
100  gm  filamen ketam  ~  dihancurkan  (saya guna 3 batang sosej,  dipotong kiub kecil)
3  tangkai  kucai  ~  dipotong kecil  (saya guna daun bawang)
1  biji  cili merah  ~  dicincang halus
1  biji  bawang besar  ~  dimayang halus
1  biji  telur  (saya guna gred A)
5  gm  soda bikarbonate
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng


Cara-Cara :

1.  Satukan semua bahan cucur di dalam mangkuk besar dan kacau rata.  Jika adunan terlalu lembik tambah sedikit tepung dan jika terlalu kental tambah sedikit air.

2.  Biarkan adunan cucur selama 10 hingga 15 minit.

3.  Panaskan minyak yang banyak.  Sudukan sesudu besar bancuhan cucur dan goreng sehingga keperangan.  Toskan.

4.  Hidangkan bersama sos pilihan.





No comments:

Post a Comment