KEK PISANG

Wednesday, January 30, 2019

YOGURT BLUEBERRY MUFFIN...








YOGURT BLUEBERRY MUFFIN
sumber :    tiffinbiru@CMG...
hasil :    12 pieces




Bahan-Bahan :

260  gm  tepung gandum *
100 gm  gula kastor *
1 1/4  sudu teh  baking powder *
1  sudu teh  soda bikarbonate *
1/4  sudu teh  garam halus *  (saya letak secubit jer)
1  biji  telur gred A
240  ml  plain yogurt  (perisa asli)
80  ml  minyak jagung  (atau boleh ganti dengan mentega cair)
1  sudu teh  esen vanilla
1  cawan  blueberry segar


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 190'C.  Alas acuan muffin dengan papercup atau guna papercup jenis keras.  Ketepikan.

2.  Satukan kesemua bahan-bahan bertanda (*) di dalam satu mangkuk, gaul rata dengan whisk.  Ketepikan.

3.  Sementara itu di dalam bekas lain, masukkan telur, yogurt, minyak jagung (atau mentega cair) dan esen vanilla.  Kacau rata dengan whisk sehingga semua sebati.

4.  Tuangkan no. 3 tadi ke dalam mangkuk berisi bahan-bahan kering.  Masukkan blueberry dan gaul rata dengan spatula sehingga sebati.  Sudukan 3/4 penuh dalam acuan dan bakar 15-20 minit atau sehingga masak sepenuhnya.  Sejukkan di atas jaringan dan sedia dihidangkan.




No comments:

Post a Comment