KEK PISANG

Wednesday, January 2, 2019

SAMBAL SIAKAP DAUN KUNYIT...








SAMBAL SIAKAP DAUN KUNYIT
sumber :    yatiememories...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan siakap  ~  cuci bersih, toskan, kelar-kelar sikit, lumur dengan sedikit garam dan sedikit tepung jagung
1  helai  daun kunyit  ~  dihiris halus
4  biji  limau kasturi  ~  perahkan jusnya
1  biji  tomato  ~  didadu  (saya tambah)
2  senduk nasi  cili kisar
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak


Bahan Kisar :

5  biji  bawang merah
1  labu  bawang besar
2  ulas  bawang putih
1/2  inci  halia
1/2  inci  belacan
Sedikit hirisan lengkuas


Cara Memasak :

1.  Ikan siakap digoreng garing.  Angkat dan toskan.  Letakkan ikan di dalam piring/pinggan bersesuaian.

2.  Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali, tumis bahan-bahan kisar hingga berbau harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing dan pecah minyak.

3.  Tambah garam dan gula secukup rasa, masukkan tomato, gaul rata dan akhir sekali masukkan jus limau kasturi.

4.  Masak sekejap, tambahkan hirisan daun kunyit, kacau rata dan sesuaikan rasa, jika 'ok' bolehlah dimatikan api.

5.  Tuangkan kuah sambal di atas permukaan ikan siakap yang telah digoreng tadi...




No comments:

Post a Comment