KEK PISANG

Saturday, January 26, 2019

KAILAN IKAN MASIN...









KAILAN IKAN MASIN
sumber :    Surianti Ramli




Bahan-Bahan :

2  ikat  sayur kailan  ~  dicuci bersih & dipotong
5  ulas  bawang putih  ~  diketuk
1  labu  bawang besar  ~  dipotong baji
2  biji  cili merah  ~  dihiris
2  keping  ikan tenggiri jeruk  ~  dibersihkan & dipotong kecil
1  biji  limau kasturi  ~  diperah ambil jusnya
2  sudu besar  sos tiram
Sedikit air
Sedikit minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya, goreng ikan tenggiri jeruk sehingga sedikit garing.  Masukkan bawang putih, kacau rata sehingga harum baunya.

2.  Masukkan sedikit air dan sos tiram.  Biarkan mendidih sekejap.

3.  Masukkan kailan bersama bawang besar dan cili merah serta air perahan limau kasturi.  Kacau rata sebentar.

4.  Tutup api, sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment