KEK PISANG

Sunday, January 20, 2019

PUDING SERIAYU...







PUDING SERIAYU
sumber :    Insta/resepisedap
saiz hidangan :    35 biji




Bahan-Bahan :

10  gm  serbuk agar-agar
3/4  cawan  gula pasir  (boleh tambah jika suka manis)
4  cawan  air
4  sudu besar  tepung kastad/tepung jagung  ~  dibancuh dulu dengan sedikit air
1  tin  susu cair @ 1 kotak santan KARA  200 ml + 1 cawan air, jadikan  2 cawan santan
3  helai  daun pandan  ~  disimpul
Secubit garam
Pewarna hijau/ikut suka


Cara-Cara :

1.  Masukkan air dengan serbuk agar-agar di dalam periuk.  Masak sehingga mendidih kemudian masukkan gula pasir, daun pandan, kacau-kacau rata.

2.  Masukkan susu cair/santan, kacau-kacau, masukkan tepung kastad kemudian secubit garam.  Kacau-kacau sebati sehingga mendidih (sentiasa dikacau).

3.  Bahagikan adunan kepada 2 bekas.  Satu untuk bahagian putih dan satu lagi warnakan hijau.

4.  Basahkan acuan seriayu, tuangkan yang warna putih separuh acuan/agak-agak, biarkan sedikit beku.

5.  Tuangkan adunan agar-agar yang warna hijau sehingga penuh acuan.  Sejukkan di dalam peti sejuk.

6.  Dah keras/sejuk, bolehlah dikeluarkan puding dari acuan.  Sedap dinikmati puding ini sejuk-sejuk...





No comments:

Post a Comment