KEK PISANG

Saturday, January 26, 2019

KEK BETIK @ PAPAYA CAKE...







KEK BETIK @ PAPAYA CAKE
sumber :    tiffinbiru@CMG...




Bahan-Bahan :

80  gm  mentega
1  biji  telur gred A  ~  pukul sedikit
170  gm  betik yang masak ranum *
3  sudu besar  susu segar *  ( * dikisar halus )
150  gm  gula perang@soft brown sugar
180  gm  tepung gandum *
1 1/4  sudu teh  baking powder *
1/4  sudu teh  garam halus *   ( * disatukan & diayak )
2  sudu teh  jus lemon
1  sudu teh  esen vanilla
1/3  cawan  kismis
Badam cincang  ~  untuk hiasan


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 175'C.  Lenser tin bulat berukuran 8 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi atau boleh juga guna tin 4 segi berukuran 7 inci x 7 inci x 3 inci.  Ketepikan.

2.  Putar mentega dan gula perang sehingga gula hancur, masukkan telur dan terus memutar sehingga kembang.  Perlahankan kelajuan, masukkan tepung yang telah diayak berselang-seli dengan betik kisar tadi, gaul sehingga rata.

3.  Masukkan kismis, esen vanilla dan jus lemon, kacau sehingga rata.  Tuangkan ke dalam tin yang telah disiapkan, taburkan dengan badam cincang rata-rata dan bakar selama 45 minit sehingga 50 minit, bergantung pada oven masing-masing.  Sejukkan di atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.





No comments:

Post a Comment