KEK PISANG

Saturday, January 26, 2019

RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN MUDAN & SEDAP...










RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN
sumber :    www.rasa.my...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam  ~  dipotong kecil


Bahan Kisar :

15-20  biji  cili api
2  batang  serai
5-6  cm  kunyit hidup
Sedikit lengkuas


Bahan Lain :

1  kotak  santan  (200 ml)
Kerisik secukupnya  (optional)
2  keping  asam gelugor
Garam secukup rasa
2  batang  serai  ~  dititik
Daun kunyit  ~  jumlah ikut citarasa
Daun limau purut  ~  jumlah ikut citarasa


Cara Memasak :

1.  Masukkan ayam bersama bahan kisar dan serai titik.  Masak sehingga ayam kecut.  Ia bertujuan untuk keluarkan air ayam serta masak cili.  Tidak perlu letak minyak masak.
2.  Bila ayam dah kering, masukkan sedikit air dan santan.
3.  Biarkan mendidih dan bolehlah dimasukkan asam gelugor serta garam secukup rasa.
4.  Bila kuah dah agak kering, masukkan kerisik.
5.  Akhir sekali masukkan daun kunyit dan daun limau purut yang dihiris halus.
6.  Teruskan masak sehingga pecah minyak.  Siap dan sedia untuk dinikmati.


No comments:

Post a Comment