KEK PISANG

Saturday, December 10, 2016

CREME PUFF...













CREME PUFF WITH CUSTARD 
CREAM FILLING
sumber  :    Ilham Dapur...




Bahan-Bahan :

95  gm  tepung gandum berkualiti
2 1/4  sudu teh  baking powder
2  biji  telur  -  suhu bilik  (saya guna 3 biji gred B)
75  gm  mentega tanpa garam
1  sudu teh  gula kastor
188  ml  air
1/2  sudu teh  esen vanilla
sedikit garam  -  abaikan jika guna mentega biasa


Cara-Cara :

1.  Sebatikan tepung gandum, baking powder, garam dan ayak.

2.  Dalam periuk satukan air, mentega dan gula, masak hingga mendidih.

3.  Masukkan tepung, kacau dengan senduk kayu sampai menjadi doh yang licin dan tidak melekat di periuk, teruskan kacau dengan api perlahan selama 2-3 minit.

4.  Tutup api, masukkan ke dalam mangkuk yang sesuai dan sejukkan dahulu.  Kemudian masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil dipukul biar sebati.

5.  Masukkan nozzle besar bentuk bintang ke dalam piping bag, masukkan adunan tadi, paipkan ke atas loyang yang telah di alas dengan kertas minyak, jarakkan 1 inci.

6.  Semburkan dengan sedikit air dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu selama 10 minit pada suhu 200'C selama 20-25 minit atau hingga kelihatan keperangan.


7.  Sejukkan sepenuhnya dan potong ditengahnya dan isikan dengan filling.


Filling Kastad Cream :

200  ml  Non-Dairy Whipping Cream  -  yang dah manis tu
1  cawan  susu segar *
3  sudu besar  tepung kastad *
3  sudu besar  gula kastor *
secubit garam


Cara-Cara :

1.  Sebatikan kesemua bahan bertanda (*) kemudian masak di atas api sederhana sambil dikacau selalu hingga pekat kemudian sejukkan sepenuhnya.

2.  Di dalam bekas yang kering, putar whipping cream + secubit garam + sedikit esen vanilla hingga kental.  Kemudian masukkan kastad yang sudah sejuk tadi dan sebatikan.

3.  Masukkan ke dalam piping bag dan sedia untuk digunakan...

No comments:

Post a Comment