KEK PISANG

Wednesday, December 21, 2016

TENGGIRI MASAK KICAP...










TENGGIRI MASAK KICAP
sumber  :    resipi citarasawan...




Bahan-Bahan :

4  keping  ikan tenggiri
1  tangkai  lada merah  -  dihiris
1  labu  bawang besar  -  dipotong bulat
1  biji  tomato  -  dibelah 4
2  hiris  halia dimayang halus
Sedikit garam
Minyak untuk menumis


Bahan kisar :

1/2  labu  bawang besar
2  ulas  bawang putih


Bahan perasa :

1/2  cawan  kicap manis
1  sudu besar  kicap pekat/hitam
1  sudu besar  air asam jawa
Sedikit air
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Ikan dibersihkan dan dilumur dengan sedikit garam dan digoreng.  Ketepikan.

2.  Tumis bahan kisar dan hirisan halia hingga naik bau kemudian masukkan bahan perasa, sedikit air dan biarkan mendidih.

3.  Masukkan hirisan cili merah, tomato dan hirisan bawang besar, gaul rata kemudian masukkan ikan yang digoreng tadi dan biarkan seketika hingga kuahnya agak pekat.  Angkat dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment