KEK PISANG

Saturday, December 24, 2016

DAGING MASAK MERAH...











DAGING MASAK MERAH
sumber  :    Ilham Dapur...




Bahan-Bahan :

300  gm  daging batang pinang
1  ulas  bawang putih  -  ketuk
2-3  sudu besar  sos cili
2  sudu besar  sos tiram
2  sudu besar  sos pencicah manis/sweet chilli thai  (tak letak sebab tiada)
1/2  labu  bawang besar Holland  -  hiris kasar
3  biji  cili padi atau cili besar
sedikit bunga kubis/kacang panjang/kacang sepat/jagung muda - ikut pilihan, jika ada
sedikit minyak masak
garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Hiris nipis daging, gaul dengan pewarna merah dan sedikit garam.
2.  Masukkan ke dalam kuali bersama sedikit air (dalam 1 cawan atau bergantung pada kelembutan daging), masak sambil dikacau sekali sekala sehingga daging lembut.
3.  Bila daging sudah lembut, keluarkan air masak daging tadi (simpan untuk diguna buat sosnya) dan biarkan daging di dalam kuali.
4.  Masukkan sedikit minyak, bawang putih dan masak sambil dikacau biar daging sedikit garing atau berkerak.
5.  Tolakkan daging ke tepi kuali, masukkan sayuran, kacau balik sekejap biar layu kemudian masukkan kesemua jenis sos dan air masak daging tadi.
6.  Masak seketika lagi dan sesuaikan rasanya, kacau balik biar sayur lembut dan sos menjadi pekat sedikit.

Nota :   kalau guna daging frozen atau bukan yang cepat lembut, rebus dulu dengan pewarna dan sedikit garam biarkan lembut, pastu baru terus masak macam no. 4...

No comments:

Post a Comment