KEK PISANG

Tuesday, December 13, 2016

KUIH GULUNG...










KUIH GULUNG@KUIH KETAYAP
sumber  :    hanieliza...




Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung gandum
2  cawan  jus pandan  (7 helai daun pandan dikisar)
1/2  cawan  santan ataupun susu segar
3  sudu besar  minyak masak
1  sudu kecil  pewarna hijau
1  sudu kecil  garam


Bahan Inti :

1  cawan  kelapa parut muda
1/2  cawan  gula merah
1/2  cawan  gula pasir
1/2  cawan  air


Cara-Cara :

1.  Bagi membuat inti :  masukkan semua bahan inti ke dalam periuk.
2.  Kemudian masak di atas api yang sederhana dan kacau hingga sebati dan lembab.  Angkat dan sejukkan.
3.  Bagi membuat kulitnya :  masukkan semua bahan di dalam mangkuk.  Kacau sebati dan tapiskan.
4.  Panaskan kuali yang disapu dengan sedikit minyak.  (saya guna kuali non-stick).
5.  Tuangkan satu senduk adunan ini dan lenggangkan kuali tadi supaya adunan rata dan nipis.
6.  Apabila masak, angkat dan letakkan ke dalam pinggan.
7.  Masukkan inti di tengah-tengahnya.
8.  Lipatkan di bahagian kiri dan kanan, kemudian gulung dengan kemas. 
9.  Lakukan hingga selesai dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment