KEK PISANG

Monday, December 5, 2016

PUDING...











PUDING ROTI BAKAR &
SOS KASTAD
sumber 1  :    hanamemories...
sumber 2  :    RASA.my...




Bahan-Bahan :

7-8  keping roti
500  ml  susu segar @ 2 cawan *
4  sudu besar  gula halus/gula kastor *
2  biji  telur gred A/B *
1  sudu teh  esen vaanilla *
1  sudu teh  serbuk kayu manis *
2  sudu besar  mentega *  -  dicairkan
3  sudu besar  kismis  (saya guna kranberi kering -  dicincang)


Bahan Sos Kastad :

1  tin  susu cair
1/4  tin  air  (guna tin susu cair tadi untuk sukat)
2  sudu besar  tepung kastad
2  sudu besar  gula kastor/gula pasir


Cara-Cara :

1.  Sediakan mangkuk.  Satukan bahan-bahan yang bertanda (*) hingga sebati.  Koyakkan roti dan masukkan ke dalam mangkuk tadi.  Biarkan terendam dan meresap seketika.

2.  Masukkan separuh kismis dan juga mentega cair.  Gaulkan sebati.  Kemudian tuangkan ke dalam loyang/bekas yang telah digris dengan sedikit mentega.  Taburkan baki kismis di atas adunan.  (boleh guna loyang bersaiz 8 inci persegi).

3.  Bakar pada suhu 180'C selama 30-35 minit atau hingga masak sepenuhnya.

4.  Untuk membuat kuah @ sos kastad :  Campurkan semua bahan sos kastad ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.  (kepekatan sos kastad ikut selera masing-masing).

5.  Tuangkan ke atas puding roti tadi.  Jika suka sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan bersama sos kastad...

No comments:

Post a Comment