KEK PISANG

Friday, December 30, 2016

KARI TELUR...












KARI TELUR
sumber  :  buku resipi...




Bahan-Bahan :

10  biji  telur rebus
2  cawan  santan
600  ml  air atau secukupnya
3  sudu besar serbuk rempah kari BABAS
1  biji  cili merah  -  belah tanpa putus
1  biji  cili hijau  -  belah tanpa putus
3  ulas  bawang merah  -  hiris
2  ulas  bawang putih  -  hiris
1/2  inci  halia  -  hiris
3  sudu besar  minyak masak
1/2  kiub  pati ayam
1  batang  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang
1  sudu besar  cili kisar
1  biji  kentang  -  dipotong kiub
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bawang merah, bawang putih dan halia hingga berbau harum dan layu.
2.  Masukkan cili kisar, rempah kari (bancuh dengan sedikit air dulu) dan biar hingga terbit minyak.
3.  Masukkan air, kiub pati ayam, kentang dan biar hingga mendidih dan kentang empuk.
4.  Apabila kentang dah empuk, masukkan santan dan kacau perlahan-lahan hingga mendidih.
5.  Akhir sekali masukkan telur, cili merah, garam dan gula secukup rasa.
6.  Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment