Friday, December 30, 2016
KARI TELUR...
KARI TELUR
sumber : buku resipi...
Bahan-Bahan :
10 biji telur rebus
2 cawan santan
600 ml air atau secukupnya
3 sudu besar serbuk rempah kari BABAS
1 biji cili merah - belah tanpa putus
1 biji cili hijau - belah tanpa putus
3 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1/2 inci halia - hiris
3 sudu besar minyak masak
1/2 kiub pati ayam
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 sudu besar cili kisar
1 biji kentang - dipotong kiub
Garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, bawang merah, bawang putih dan halia hingga berbau harum dan layu.
2. Masukkan cili kisar, rempah kari (bancuh dengan sedikit air dulu) dan biar hingga terbit minyak.
3. Masukkan air, kiub pati ayam, kentang dan biar hingga mendidih dan kentang empuk.
4. Apabila kentang dah empuk, masukkan santan dan kacau perlahan-lahan hingga mendidih.
5. Akhir sekali masukkan telur, cili merah, garam dan gula secukup rasa.
6. Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment