KEK PISANG

Thursday, December 29, 2016

KEK SPAN PANDAN...












KEK SPAN PANDAN SANTAN
sumber  :     Majalah SAJI November 2016...





Bahan A :

5  biji  putih telur gred A/B
1/2  cawan  gula kastor
1  sudu kecil  krim tartar


Bahan B :

5  biji  kuning telur gred A/B
1  biji  telur
3/4  cawan  tepung kek/tepung gandum
1/4  cawan  minyak jagung
1/4  cawan  santan kotak
1  sudu kecil  perisa pandan
Sedikit pewarna hijau
Secubit garam


Cara-Cara :

1.  Pukul putih telur sehingga berbuih dan masukkan gula, krim tartar.  Pukul sehingga kental, tetapi jangan terlebih kental sekadar 'soft peaks' saja.  Ketepikan.

2.  Dalam bekas lain, pukul kuning telur dan 1 biji telur dari bahan B sehingga gebu/kembang.

3.  Masukkan minyak, santan, tepung, perisa dan pewarna.  Gaul sebati.

4.  Tuangkan sedikit demi sedikit bahan A ke dalam bahan B, sambil dikaupbalik rata dengan spatula.

5.  Panaskan ketuhar dan griskan loyang bersaiz 8 inci bulat dengan mentega.  Lapik dasar loyang dengan kertas minyak.

6.  Bakar dengan kaedah 'double boiler'/steam bake selama 70 minit menggunakan api atas dan bawah pada suhu 160'C.

No comments:

Post a Comment