Thursday, December 29, 2016
KEK SPAN PANDAN...
KEK SPAN PANDAN SANTAN
sumber : Majalah SAJI November 2016...
Bahan A :
5 biji putih telur gred A/B
1/2 cawan gula kastor
1 sudu kecil krim tartar
Bahan B :
5 biji kuning telur gred A/B
1 biji telur
3/4 cawan tepung kek/tepung gandum
1/4 cawan minyak jagung
1/4 cawan santan kotak
1 sudu kecil perisa pandan
Sedikit pewarna hijau
Secubit garam
Cara-Cara :
1. Pukul putih telur sehingga berbuih dan masukkan gula, krim tartar. Pukul sehingga kental, tetapi jangan terlebih kental sekadar 'soft peaks' saja. Ketepikan.
2. Dalam bekas lain, pukul kuning telur dan 1 biji telur dari bahan B sehingga gebu/kembang.
3. Masukkan minyak, santan, tepung, perisa dan pewarna. Gaul sebati.
4. Tuangkan sedikit demi sedikit bahan A ke dalam bahan B, sambil dikaupbalik rata dengan spatula.
5. Panaskan ketuhar dan griskan loyang bersaiz 8 inci bulat dengan mentega. Lapik dasar loyang dengan kertas minyak.
6. Bakar dengan kaedah 'double boiler'/steam bake selama 70 minit menggunakan api atas dan bawah pada suhu 160'C.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment