KEK PISANG

Monday, August 21, 2017

SUP DAGING ALA MAMAK...










SUP DAGING ALA MAMAK
rujukan :    anissdairy.blogspot.my




Bahan-Bahan :

500  gm  daging  ~  hiris nipis
3  biji  bawang sederhana besar  ~  kisar
3  ulas  bawang putih  ~  kisar
1 1/2  inci  halia  ~  kisar
2  batang  serai  ~  kisar
1  batang  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang
3  biji  buah pelaga
5  kuntum  bunga cengkih
1/2  paket kecil  rempah sup Adabi
1/2  paket kecil  rempah kurma Faiza
2  biji  kentang  ~  potong ikut suka
1  batang  lobak merah  ~  potong ikut suka
2  biji  tomato  ~  potong ikut suka
Garam & serbuk perasa Knorr secukupnya
Air secukupnya
Hirisan daun sup & bawang goreng secukupnya
Minyak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumis rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih) sehingga berbau harum. 

2.  Masukkan bahan-bahan kisar.  Tumis sehingga pecah minyak.  Masukkan daging dan tambahkan air secukupnya.

3.  Campurkan rempah sup dan rempah kurma bersama sedikit air dan jadikan pes.  Ketepikan.

4.  Bila kuah sudah mendidih, masukkan pes rempah tadi dan kacau mesra.  Masak sehingga daging empuk.

5.  Masukkan kentang dan lobak merah -  jika kedua-dua bahan ini dimasak sehabis lembut lagi sedap rasa kuah sup itu.

6.  Rasakan dengan garam dan serbuk perasa Knorr.  Kacau mesra dan sebati.

7.  Masukkan potongan tomato, bila kuah mendidih semula, tutup api.  Hidangkan bersama hirisan daun sup dan bawang goreng...

1 comment: