KEK PISANG

Wednesday, October 12, 2011

AUSTRIAN BREAD KUGEL
sumber : dari majalah 'SEDAP' Bil. 19, Vol. 2 2009
AUSTRIAN BREAD KUGEL
ataupun boleh di namakan 'Puding Roti'


Bahan :

6 keping roti tawar dengan kulit, dicarik-carik
200 ml susu cair
3 biji telur, pukul ringan
100 gm gula pasir
100 gm epal, potong dadu 1 cm
100 gm kismis
1/2 tsp. serbuk kayu manis
100 gm mentega tawar, potong dadu kecil (saya guna 50 gm jer)
1 tbsp. gula pasir untuk taburan
1/4 tsp. serbuk kayu manis untuk taburan

Cara membuat :

1. Rendam roti dalam susu selama 10 minit.
2. Masukkan telur dan gula pasir. Kacau rata. Masukkan epal, kismis & kayu manis. Kacau rata.
3. Tuangkan ke dalam mangkuk tahan panas berbentuk segi empat yang disapu marjerin. Ratakan atau boleh juga guna loyang loaf pan.
4. Taburkan atasnya dengan potongan mentega beku dan gula pasir. Taburkan pula dengan ayakkan serbuk kayu manis.
5. Bakar selama 50 minit dengan suhu ketuhar 170'C sehingga masak.

Nota : Simpan mentega dalam peti sejuk setelah dipotong-potong supaya mentega tidak lembik dan mudah untuk ditaburkan ke atas adunan.

No comments:

Post a Comment