PUDING BUAH BERKARAMEL
Bahan Karamel :
5 tbsp. gula pasir
4 tbsp. air panas
Masak gula pasir hingga perang kemudian masukkan air panas perlahan-lahan dan kacau sebati. Tuangkan ke dalam loyang dan ketepikan.
Bahan Puding :
10 gm serbuk agar-agar
750 ml air
160 gm gula pasir
1 tsp. esen vanilla
400 gm buah koktel (ditoskan)
120 ml. sirap koktel
4-5 tbsp. susu pekat
250 ml. susu cair/susu segar (I use susu cair)
3 tbsp. tepung kastad (dibancuh dengan sedikit air)
Asam keping haw flakes secukupnya (optional)
Cara membuat :
1. Satukan serbuk agar-agar dan gula pasir. Masak hingga gula larut.
2. Masukkan sirap koktel, susu pekat & susu cair. Kacau hingga mendidih guna api kecil.
3. Masukkan vanilla dan bancuhan tepung kastad. Kacau perlahan hingga agak pekat. Masukkan buah koktel dan asam manis haw flakes yang diramas kasar. Padamkan api.
4. Tuangkan ke dalam loyang 8 inci berkaramel tadi dan sejukkan.
5. Bila dan agak-agak sejuk, simpan dalam peti sejuk.
SELAMAT MENCUBA. (Tqvm kepada tuan punya resepi ini).
ATAU :
boleh dibuat seperti Dayang Jack : ambil 2-3 senduk dan ratakan pada loyang berkaramel tadi. Biarkan sebentar dan tunggu puding dah tak cair, susun buah koktel dan lapiskan lagi selang-seli dengan asam manis haw flake. Buat hingga habis dan sejukkan.
5 tbsp. gula pasir
4 tbsp. air panas
Masak gula pasir hingga perang kemudian masukkan air panas perlahan-lahan dan kacau sebati. Tuangkan ke dalam loyang dan ketepikan.
Bahan Puding :
10 gm serbuk agar-agar
750 ml air
160 gm gula pasir
1 tsp. esen vanilla
400 gm buah koktel (ditoskan)
120 ml. sirap koktel
4-5 tbsp. susu pekat
250 ml. susu cair/susu segar (I use susu cair)
3 tbsp. tepung kastad (dibancuh dengan sedikit air)
Asam keping haw flakes secukupnya (optional)
Cara membuat :
1. Satukan serbuk agar-agar dan gula pasir. Masak hingga gula larut.
2. Masukkan sirap koktel, susu pekat & susu cair. Kacau hingga mendidih guna api kecil.
3. Masukkan vanilla dan bancuhan tepung kastad. Kacau perlahan hingga agak pekat. Masukkan buah koktel dan asam manis haw flakes yang diramas kasar. Padamkan api.
4. Tuangkan ke dalam loyang 8 inci berkaramel tadi dan sejukkan.
5. Bila dan agak-agak sejuk, simpan dalam peti sejuk.
SELAMAT MENCUBA. (Tqvm kepada tuan punya resepi ini).
ATAU :
boleh dibuat seperti Dayang Jack : ambil 2-3 senduk dan ratakan pada loyang berkaramel tadi. Biarkan sebentar dan tunggu puding dah tak cair, susun buah koktel dan lapiskan lagi selang-seli dengan asam manis haw flake. Buat hingga habis dan sejukkan.
No comments:
Post a Comment