NASI LEMAK
resepi asal : Majalah 'SEDAP' Bil. 19 Vol.2 2009
Bahan Nasi Lemak :
1 kg. beras, basuh & tos kering
1 liter santan (5 cawan)
3 helai daun pandan, koyak sedikit & simpul
3 keping hirisan halia
3 ulas bawang merah, dimayang
Garam secukup rasa
Sedikit gula jika suka
Bahan sambal tumis ikan bilis :
250 gm ikan bilis, bersih & buangkan kepala, rendamkan seketika
1 senduk cili kering, kisar halus
3 labu bawang besar, kisar halus
Sedikit belacan
1 cawan air asam jawa
2 labu bawang besar, mayang kasar
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara membuat :
1. Nasi Lemak : masukkan semua bahan nasi lemak ke dalam periuk dan masak hingga beras sebati dengan santan.
2. Apabila nasi kelihatan agak kering, kacau rata dan tutup semula tudung periuk. Biarkan ia sentiasa panas dalam periuk nasi elektrik.
3. Sambal tumis ikan bilis : Tumis bahan yang telah dimesin halus hingga terbit aroma.
4. Masukkan air asam, ikan bilis, garam, gula dan bawang besar.
5. Masukkan air sedikit. Biarkan hingga mendidih dan pekat dengan api perlahan.
6. Setelah sambal kelihatan naik minyak, bolehlah diangkat.
7. Apabila nasi lemak telah masak, bolehlah dihidangkan bersama sambal tumis ikan bilis, telur rebus, ikan bilis goreng, ulam timun dan kangkung rebus.
NASI LEMAK HALBA :
resepi asal : dari blog 'CMG'
4 cawan beras basmathi (rendam 30 minit & toskan)
6 cawan santan
1 biji bawang besar (belah 4)
1 helai daun pandan (simpul)
1 batang serai (titik)
1 inci halia (hiris nipis)
3 ulas bawang putih, ketuk
1 tsp. halba, cuci & toskan
Garam secukup rasa
Bahan sampingan :
Timun hiris
Telur rebus
Sambal tumis
Ayam goreng (optional)
Kacang tanah goreng
Ikan bilis goreng
Cara membuat :
Satukan beras dan santan dalam periuk rice cooker. Masukkan semua bahan-bahan lain dan garam secukup rasa. Masak seperti biasa. Gaul dengan garpu 3-4 kali. (Jika terlebih gaul beras akan patah dan tidak cantik).
Hidang bersama bahan sampingan.
SELAMAT MENCUBA & kepada tuan punya resepi tqvm kerana sudi kongsi resepi ini.
NASI LEMAK HARUM LIMAU PURUT
resepi asal : dari blog 'Yatiememories'
2 cawan beras
2 cawan santan
4-5 helai daun limau purut
1 batang serai, titik
Sedikit garam (agar nasi rasa lemak)
Cara membuat :
Cuci beras bersih-bersih dan masukkan dalam periuk rice cooker. Masukkan santan, daun limau purut, serai dan sedikit garam. Gaul sebati. Tanak seperti biasa. Hidangkan dengan lauk sampingan.
SELAMAT MENCUBA & kepada tuan punya resepi tqvm kerana sudi berkongsi resepi ini.
1 kg. beras, basuh & tos kering
1 liter santan (5 cawan)
3 helai daun pandan, koyak sedikit & simpul
3 keping hirisan halia
3 ulas bawang merah, dimayang
Garam secukup rasa
Sedikit gula jika suka
Bahan sambal tumis ikan bilis :
250 gm ikan bilis, bersih & buangkan kepala, rendamkan seketika
1 senduk cili kering, kisar halus
3 labu bawang besar, kisar halus
Sedikit belacan
1 cawan air asam jawa
2 labu bawang besar, mayang kasar
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara membuat :
1. Nasi Lemak : masukkan semua bahan nasi lemak ke dalam periuk dan masak hingga beras sebati dengan santan.
2. Apabila nasi kelihatan agak kering, kacau rata dan tutup semula tudung periuk. Biarkan ia sentiasa panas dalam periuk nasi elektrik.
3. Sambal tumis ikan bilis : Tumis bahan yang telah dimesin halus hingga terbit aroma.
4. Masukkan air asam, ikan bilis, garam, gula dan bawang besar.
5. Masukkan air sedikit. Biarkan hingga mendidih dan pekat dengan api perlahan.
6. Setelah sambal kelihatan naik minyak, bolehlah diangkat.
7. Apabila nasi lemak telah masak, bolehlah dihidangkan bersama sambal tumis ikan bilis, telur rebus, ikan bilis goreng, ulam timun dan kangkung rebus.
NASI LEMAK HALBA :
resepi asal : dari blog 'CMG'
4 cawan beras basmathi (rendam 30 minit & toskan)
6 cawan santan
1 biji bawang besar (belah 4)
1 helai daun pandan (simpul)
1 batang serai (titik)
1 inci halia (hiris nipis)
3 ulas bawang putih, ketuk
1 tsp. halba, cuci & toskan
Garam secukup rasa
Bahan sampingan :
Timun hiris
Telur rebus
Sambal tumis
Ayam goreng (optional)
Kacang tanah goreng
Ikan bilis goreng
Cara membuat :
Satukan beras dan santan dalam periuk rice cooker. Masukkan semua bahan-bahan lain dan garam secukup rasa. Masak seperti biasa. Gaul dengan garpu 3-4 kali. (Jika terlebih gaul beras akan patah dan tidak cantik).
Hidang bersama bahan sampingan.
SELAMAT MENCUBA & kepada tuan punya resepi tqvm kerana sudi kongsi resepi ini.
NASI LEMAK HARUM LIMAU PURUT
resepi asal : dari blog 'Yatiememories'
2 cawan beras
2 cawan santan
4-5 helai daun limau purut
1 batang serai, titik
Sedikit garam (agar nasi rasa lemak)
Cara membuat :
Cuci beras bersih-bersih dan masukkan dalam periuk rice cooker. Masukkan santan, daun limau purut, serai dan sedikit garam. Gaul sebati. Tanak seperti biasa. Hidangkan dengan lauk sampingan.
SELAMAT MENCUBA & kepada tuan punya resepi tqvm kerana sudi berkongsi resepi ini.
No comments:
Post a Comment