KEK PISANG

Tuesday, October 4, 2011


TIRAMISU
sumber : dari buku 'Kek & Biskut' Chef Hanieliza

TIRAMISU


Bahan A :

24 keping biskut tiramisu
250 gm krim keju
150 ml yogurt asli
100 gm gula kastor
250 ml air panas dibancuh dengan 1 sudu besar nescafe
50 gm serbuk koko

Bahan B :
(Masak sehingga mendidih)

120 ml. air
1 tsp. serbuk agar-agar


Cara membuat :

1. Pukul keju dan gula hingga gebu.
2. Masukkan yogurt dan pukul lagi hingga rata.
3. Masukkan bahan B dan kacau rata.
4. Susun 12 keping biskut tiramisu.
5. Basahkan biskut tiramisu dengan bancuhan air nescafe.
6. Sapukan sebahagian adunan keju atas biskut tiramisu.
7. Ulangi lagi bagi lapisan kedua.
8. Ayakkan serbuk koko atas lapisan yang kedua.
9. Hias dan sejukkan di dalam peti sejuk beberapa jam sebelum dihidangkan.

Nota : resepi ini sedap bila dimakan dengan ais krim perisa vanilla. Tqvm kepada tuan punya
resepi ini. SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment