KEK PISANG

Friday, October 28, 2011


KEK PANDAN BERMENTEGA
resepi asal : dari buku Ita Delight


KEK PANDAN BERMENTEGA


Bahan-bahan :

270 gm marjerin Daisy
270 gm tepung naik sendiri - diayak
220 gm gula kastor
25 gm kelapa kering
60 ml santan kotak
5 biji telur
1 tsp pes pandan
1/4 tsp pewarna hijau
1 tbsp ovalet

Cara membuat :

1. Panaskan ketuhar pada suhu : 180'C.
2. Putar marjerin, ovalet, gula kastor, pes pandan, pewarna hijau hingga kembang & gebu.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil diputar.
4. Masukkan kelapa kering.
5. Masukkan tepung naik sendiri berselang-seli dengan santan kotak. Gaul sekadar sebati.
6. Tuangkan ke dalam acuan 9" bulat yang telah dialas kertas minyak. Taburkan dengan taburan atas dan bakar selama 1 jam atau hingga masak.

Bahan-bahan taburan atas :

30 gm marjerin Daisy
20 gm gula aising
30 gm kelapa kering

Cara penyediaannya :

Gaul semua bahan-bahan di atas hingga berbutir dan tabur di atas kek sebelum dibakar.

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment